Διαχείριση άγχους σε μαθητές

Θα σας πω μια ιστορία.

Ο Νίκος ήταν ένας άριστος μαθητής: συνεπής, μελετηρός και ευφυής. Είχε όλο το “πακέτο”. Έγραφε πάντα πάνω από 95 σε κάθε διαγώνισμα. Η Αχίλλειος πτέρνα του όμως ήταν το άγχος και ο φόβος.

ΑΓΧΟΣ: πολύ παρεξηγημένη έννοια. Είναι δυνατόν να μην έχει άγχος? Πανελλαδικές Εξετάσεις έδινε! Το πρόβλημά του, ωστόσο, δεν ήταν ότι είχε άγχος, αλλά ότι δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Ούτε εκείνος και κυρίως ούτε οι γονείς του! Κι έτσι, όταν ήρθε η μεγάλη μέρα, το παιδί αυτό που πάντα έγραφε 19 και 20, ακόμη και στα πιο δύσκολα διαγωνίσματα, τη μοναδική μέρα που έπρεπε να γράψει 20, έγραψε 16. Αυτό ήταν λοιπόν: αποχαιρέτησε την Ιατρική, την οποία βέβαια και πέτυχε την επόμενη χρονιά.

Η διαχείριση του άγχους είναι το Α και το Ω, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Και αυτό ξεκινάει από νωρίς, μιας και είναι αδύνατον να συμβεί μέσα σε δυο ή τρεις μήνες πριν από τις εξετάσεις. Για αυτό και στο φροντιστήριο «Εξέλιξη» η ψυχολογική υποστήριξη έχει καίρια σημασία, το ίδιο καίρια με την σωστή προετοιμασία.

Ειδική συνεργάτιδα εκπαιδεύει πρώτα εμένα την ίδια και στη συνέχεια τους ίδιους τους μαθητές, ώστε να καταπολεμήσουν τους φόβους τους, να διαχειριστούν παραγωγικά το άγχος τους και να ανταποκριθούν στα δύσκολα!

 

Το φροντιστήριο Βιολογίας «Εξέλιξη», λοιπόν, έχοντας ως κύριο μέλημα τη σωστή προετοιμασία των μαθητών και θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή την καλή ψυχολογία τους, θεωρώντας τη μάλιστα εξίσου σημαντική με τη γνωστική τους κατάρτιση, διοργανώνει ομαδικές συνεδρίες με θέμα τη διαχείριση του άγχους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό αρχικά ο μαθητής να αποδεχτεί το άγχος του σαν κάτι φυσιολογικό, χωρίς να προσπαθήσει να το αποφύγει. Άλλωστε, το άγχος δεν πρόκειται να τον καταστρέψει. Η ιδέα όμως ότι το άγχος είναι καταστροφικό είναι αυτή που το καθιστά καταστροφικό!

Υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της διαδικασίας είναι η παιδοψυχίατρος κα Παπασταύρου Χριστίνα.